Asiantuntijoiden mukaan voi olla aika normalisoida naamioiden käyttö uudelleen

Yli 156 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa on rokotettu täysin. Mutta vaikka Covid-19-rokotteet ovat erittäin tehokkaita kaikkia tunnettuja koronaviruksen variantteja vastaan, mukaan lukien nopeasti leviävä muunnos, jolla on korkea deltatartuntamäärä, jotkut yhteisöt ja lääkärit vaativat paluuta naamioitumiseen.



St. Louisin piirikunnan ja kaupungin terveysviranomaiset antoivat torstaina varoituksen delta-muunnoksen leviämisestä ja suosittelivat palaamista sisätilan naamioihin, vaikka ne olisi rokotettu. Los Angelesin piirikunnan Kansanterveyslaitos ilmoitti aiemmin tällä viikolla ,että se" suosittelee vahvasti", että kaikki käyttäisivät naamioita sisätiloissa tapausten määrän kasvun jälkeen.

Mutta huolimatta rokotusten määrän hidastumisesta ja Covid-19-tapausten viimeaikaisesta piikistä Yhdysvalloissa, ei ole mitään viitteitä siitä, että Centers for Disease Control and Prevention suosittelisi jälleen naamioita täysin rokotetuille henkilöille koko maalle.

"Jos sinut on rokotettu, sinulla on erittäin korkea suoja kaikkia niitä variantteja vastaan, joiden tiedämme liikkuvan Yhdysvalloissa", CDC: n johtaja Rochelle Walensky kertoi NBC Newsille.

Milloin tarvitset naamioita?

Walenskyn mukaan alueilla, joilla rokotekulutus on vähäistä, voi olla paikallaan palata sisätilanaamioihin, myös rokotetuilla. Valtakunnallisesti hieman yli 55 prosenttia Covid-19-rokotteeseen oikeutetuista amerikkalaisista on rokotettu täysin.

"Jos on yhteisössä, jossa taudin esiintyvyys on korkea ja alle kolmannes väestöstä on rokotettu, kannattaa miettiä, kannattaako valepolitiikkaa toteuttaa", Walensky sanoi. Naamioinnissa on " kyse enemmänkin rokottamattomien kahden kolmasosan suojelemisesta."

Tällä hetkellä noin tuhannessa Yhdysvaltain piirikunnassa rokotuskattavuus on alle 30 prosenttia, hän sanoi.

Koronavirusepidemian täydellinen kattavuus

Esimerkiksi Wyomingissa hieman yli 31 prosenttia väestöstä on maan terveysministeriön mukaan täysin rokotettu. Tämä tarkoittaa, että valtaosa asukkaista — 69 prosenttia-on edelleen alttiita Covid-19-taudille. Siksi Tri Andy Dunn, perhelääkäri ja Wyomingin terveyskeskuksen henkilöstöpäällikkö Casperissa, haluaa rokotettujen ihmisten jatkavan naamioitumistaan.

"Nämä vaihtoehdot löytävät keinon selviytyä", Dunn sanoi.

"Tehkää kaikkenne, jotta Covid-tauti häviää", hän lisäsi. "Jos minun pitäisi hypätä vasemmalla jalallani viisi kertaa päivässä, tekisin sen."

Voiko Covid-19: n saada, jos on täysin rokotettu?

Mikään rokote ei pysäytä viruksen tarttumista. Vaikka tämä on harvinaista, on mahdollista, että täysin rokotetut ihmiset voivat saada Covid-19-tartunnan. Esimerkiksi delta-muunnokseen liittyvä Covid-19-tautitapausten tuore epidemia Israelissa on tavoittanut monia, jotka on rokotettu täysin.

"Ei ole olemassa tutkimusta, jossa tarkasteltaisiin rokotettuja ihmisiä ja heidän oireetonta sietokykyään delta-muunnoksella", sanoi Tri Hugh Kasier, pelastuspalvelun johtaja Sandra Atlas Bass-Sydänsairaalassa North Shoren yliopistollisessa sairaalassa Long Islandilla New Yorkissa.

"Se on pelottavinta", Kasier sanoi. "Deltassa on niin paljon tartuntoja."

Vaikka rokotetut ihmiset voidaan suojata henkilökohtaisesti, naamio suojaa haavoittuvia ihmisiä, kuten rokottamattomia, ihmisiä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä ja alle 12-vuotiaita lapsia.

"Naamio vähentää tarttuvuuttasi minulle ja minun sinulle. Se on kaksisuuntainen", sanoi Cameron Wolfe, tartuntatautien asiantuntija ja lääketieteen apulaisprofessori Duken yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Naamareita pidettiin viime syksynä erittäin tehokkaina viruksen leviämisen hidastajina, mutta se oli ennen rokotteiden laajaa saatavuutta.

Kuitenkin," jos olemme tekemisissä jonkin tarttuvan kanssa", Wolfe sanoi viitaten delta-muunnelmaan, " luulen, että tarvitset hieman enemmän suojelua."

Asiantuntijoiden mukaan saattaa olla aika normalisoida naamioiden käyttö uudelleen kaikkien eduksi.

"Tärkeimmät ihmiset, jotka tarvitsevat naamioita, ovat rokottamattomat", sanoi Tri Maribeth Sexton, tartuntatautien apulaisprofessori Emoryn yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. "Mutta joskus ajattelen, että luultavasti kaikkien täytyy naamioitua tämän saavuttamiseksi."

Lataa NBC News sovellus täydellinen kattavuus koronaviruksen puhkeaminen

Jotkut lääkärit, jotka hoitavat vakavia Covid-19-tapauksia, kannustavat myös yleismaskien käyttöön, ei välttämättä vähemmän riskialttiisiin ulkoilmatapahtumiin, kuten itsenäisyyspäivän grilleihin ja allasjuhliin, vaan ahtaampiin sisätiloihin, joissa kävijät eivät luultavasti tiedä, kenen kanssa he jakavat tilaa esimerkiksi elokuvateatterissa.

Nämä ovat "erittäin riskialttiita tilanteita", sanoi Salt Lake Cityssä sijaitsevan Utah Healthin yliopiston lääketieteellinen operatiivinen johtaja Russell Vinick. "Nyt, kun on niin paljon tuntemattomia, on järkevää laittaa naamio. Tietenkin tiedän."